lunes, 7 de septiembre de 2009

Fabes con almejas / Big Beans with clams



Ingredientes para 4 personas

3/4 de kilo de fabes de la granja. (O dos botes de fabes ya cocidas en tarro de cristal)
300 gramos de almejas
2 dientes de ajo
1 cebolla
Dos o tres cucharaditas de tomate natural triturado
Un chorrito de vino blanco
Una cucharada de pan rallado
Azafrán
Laurel
Perejil
Aceite
Sal
Una guindilla
Medio litro de caldo de pescado

Preparación

Poner las alubias en remojo desde el día anterior.

Poner las almejas en un recipiente con agua y sal, como mínimo media hora antes de cocinarlas para que escupan la tierra.

En una olla grande poner a cocer en agua las alubias con un trozo grande de cebolla, un diente de ajo, una rama de perejil, un poco de laurel y un chorrito de aceite crudo.

Cubrir la olla con agua fría y poner al fuego. Al primer hervor bajar un poco el fuego, y dejar cocer a fuego lento, siempre bien cubiertas de agua para que las fabes no pierdan la piel. Colarlas.

Escurrir las almejas y echar en una sartén donde habremos dorado un ajito, un poco de perejil, el tomate y una guindilla. Cuando se empiecen a abrir, añadir un chorrito de vino blanco y remover un par de minutos.

Cuando estén todas abiertas, incorporar a las alubias (retirar la guindilla) y cubrir con caldo base de pescado.

Tostar en esa misma sartén el azafrán y el pan rallado.

Incorporar a las alubias y dejar cocer a fuego lento durante 10 minutos.

Añadir la sal y dejar reposar un poco antes de servir.

English

Fabes are a special variety of white beans. They are bigger, tastier and very appreciated in Spain, specially in the north.

Ingredients for 4 people

3/4 kilo of "fabes" beans. (Or two cans of cooked white beans)
300 grams of clams
2 cloves garlic
1 onion
Two or three teaspoons of natural crushed tomatoes 
A splash of white wine
One tablespoon of breadcrumbs
Saffron
Laurel
Parsley
Oil
Salt
A chilli
A pint of fish stock

Preparation

Put the beans to soak the day before.

Put the clams in a bowl with water and salt, at least half an hour before cooking, in order to let them spit sand.

In a large pot, boil the beans along with a big slice of onion, a clove of garlic, a sprig of parsley, a little bay and a drizzle of oil.

Cover the pot with cold water and put on the fire. At first boil lower heat slightly, and cook over low heat, always well covered with water so that the beans do not lose the skin. Rinse them.

Drain the clams and toss in a pan where you have already golden the chopped garlic clove, a little parsley, tomato and chilli. When they start to open, add a splash of white wine and stir a couple of minutes.

Once they are open, incorporate beans (remove the chilli) and cover with broth made from fish.  (Throw away the clams that do not open. They are damaged and should not be eaten).

Toast in the same skillet saffron and bread crumbs.

Add the beans and cook over low heat for 10 minutes.


Add salt and let rest a bit before serving.

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